Populære motorsykler

Vegdirektoratet sine statistikker for 2012 viser at det er en økning i antall motorsykler og motorsyklister i Norge. 

I 2012 var det 5 252 nye motorsyklister som fikk førerkort klasse A utstedt og bare 628 av dem var kvinner.  Totalt var det 393 768 førerkort i Norge som var stemplet med klasse A i førerkortet og av disse var det 53 229 kvinner. Det er med andre ord et godt stykke igjen før det er likestilling blant motorsyklistene som bruker de tunge motorsyklene.

De mest populære motorsykler

I 2012 var det totalt registrert 136 212 tunge motorsykler i Norge og det er en god økning på 4337 fra 2011. Men hvilke sykler er det som er mest populære?

  • BMW var uten tvil den store vinneren i 2012 med 407 tunge motorsykler solgt. BMW var faktisk først produsenter til flymotorer, men måtte gi seg med det etter Tysklands tap av andre verdenskrig. Da gikk de over til å produsere motorsykler. De har flere forskjellige typer motorsykler deriblant Sport, sporttouring, touring, Street og Off-Road.
  • Harley Davidson ligger på en god andreplass med 389 tunge motorsykler solgt. Dette har til nå vært det største amerikanske merket, men i 2013 har også Indian blitt sluppet på det norske markedet.  Harley Davidson er godt kjente som racesykler og syklene har i mange år blitt brukt av både militøre og politiet i USA. Til motvekt for de som faktisk er mest kjent for å bruke merket i dag, nemlig outlaw-bikers. Merket er kjent for å være veldig tilpasningsdyktig og brukes mye til ombygging til custom-bikes og choppere.
  • Yamaha solgte 389 tunge motorsykler i 2012. Yamaha er en japansk produsent som produserer alt fra motorsykler til  musikkinstrumenter. Yamaha produserer blant annet snøscootere og snøfresere så de har god kjennskap til litt mer ekstremvær. De har også et godt utvalg sykler innenfor forskjellige sjangre som for eksempel cruisere, roadster, adventure, sport touring og Supersport.
  • Honda solgte 313 nye tunge motorsykler i 2012. De er regnet smo den største motorprodusenten i verden og produserer biler, lastebiler, scootere, ATVer, generatorer og gressklippere for å nevne noen. De produserte sin første motorsykkel i 1949 og har til nå solgt 60 millioner motorsykler over hele verden. I Norge er hver fjerde motorsykkel en Honda.
  • Suzuki solgte ikke mindre enn 297 tunge motorsykler i 2012. Den japanske produsenten Suzuki produserer både biler og flere typer motorsykler deriblant street, dual purpose, supersport, offroad og Motorcross. De er spesielt godt kjent for begge de to siste her i Norge.

Men selv om disse er de motorsyklene som troner høyest på salgslistene her i Norge finnes det også mange andre spennende merker som stadig blir mer populære. Et av disse er Ducati som er spesielt kjent for sitt design. De har god suksess innenfor roadracing og superbike som har regjert i VM.

I 2013 kom som sagt også den amerikanske motorsykkelgiganten Indian på det norske markedet. Det er dermed for tidlig å si noe om dens suksess, men det finnes allerede et godt marked ettersom det er mange som har importert denne sykkelen før.